Tack för matten, Gösta Mittag-Leffler!

Gösta Mittag-Leffler (1846-1927) var en svensk matematiker som arbetade primärt med funktionslära och då komplexa funktioner. Han pluggade på Uppsala universitet och kom sedan att bli den första professor i matematik på Stockholms högskola (som senare blev Stockholms universitet).
 
Gösta förespråkade starkt att kvinnor skulle ha samma rättigheter som män. Detta tog sig bland annat uttryck i att han var en drivande kraft bakom att Sofia Kovalevskaya blev utnämnd som professor i matematik i Stockholm. Hon blev den första kvinnliga professorn i matematik i hela världen. 
 
1903 satt Gösta i Nobelpriskommittén och såg till att Marie Curie blev tilldelad Nobelpriset i fysik tillsammans med sin make.
 
En vandringssägen gör gällande att det är på grund av Mittag-Leffler som det inte delas ut något Nobelpris i matematik. Det sägs nämligen att Alfred Nobel var romantiskt intresserad av en kvinna som hette Signe Lindfors. Men Signe, hon hade blott ögon för Gösta Mittag-Leffler hon. Gösta gifte sig med Signe, och just därför kommer aldrig någon någonsin få ett nobellpris i matematik. Sådana kan kärlekens spelregler te sig.
 
(Det bör nämnas att det saknas historiska dokument på att detta triangeldrama var den primära orsaken till att det inte finns något Nobelpris i matematik.)
 
Gösta och Signe fick aldrig några barn. Ur Makarnas tillgågnar bildades en stiftelse, som gagnar matematik och har hand om skötseln av makarnas hus i Djursholm. I huset driver idag Institut Mittag-Leffler ett matematiskt bibliotek, och där finns arbetsplatser för forskare i matematik från hela världen. Institutet drivs idag av Kungliga vetenskapsakademien.
 
Tidigare i serien
 
Tack för matten, Kalif Harun al-Rashid! 
Tack för matten, Abraham de Moivre!

Kommentera inlägget här :