Ungas fritid och utbildning måste värderas lika högt

Nu är det hög tid att låta våra barn och ungas fritid värderas lika högt. Gymnasieprogram som är med flest tjejer får mindre resurser än program som domineras av killar. Nu slår Ungdomsstyrelsen fast i en rapport att även kvinnligt dominerade fritidsaktiviteter får mindre anslag än manligt dominerade. 

Det tar dock inte stopp där. Det är nämligen som så att även antalet unga som engagerar sig i de olika föreningarna är väldigt skevt fördelade över könen. 59% av de unga är pojkar 2012 jämfört med 53% 2010.

Vi på Mattecentrum finansieras delvis via stöd från Ungdomsstyrelsen och vi är väldigt stolta över könsfördelningen i våra aktiviteter. I de fysiska räknestugorna har vi en majoritet flickor, ca 70%, medan vi i vårt digitala stöd når ut till fler pojkar, ca 65%.

Vi har tagit vårt ansvar och anpassat vår verksamhet så att den ligger i linje med det som de unga efterfrågar – oavsett kön. Nu uppmanar vi andra organisationer att göra det också. Bara gör det.

/Johan Wendt, Mattecentrums grundare och ordförande

Tack för matten, Abraham de Moivre!

 
Abraham de Moivre (1667-1754) var en fransk matematiker som är mest känd för sitt arbete med komplexa tal samt sannolikhetslära. Inom komplexanalysen tog han fram följande samband: (cosx+isinx)^n=cos(nx)+isin(nx) som på ett snyggt sätt binder samman de komplexa talen med trigonometrin. Sambandet används för att kunna beräkna olika potenser av komplexa tal samt kunna finna rötter till komplexa ekvationer av typen z^n=1 där z är ett komplext tal.

Utöver sitt arbete med komplexa tal arbetade de Moivre med sannolikhetslära och publicerade en artikel om normalfördelningen av dödligheten över olika åldrar. Ett arbete som nu ligger till grund för hur försäkringsbolagen ställer upp villkor för livförsäkringar.

En fascinerande och skrämmande anekdot rörande de Moivre är det faktum att han räknade ut sin egen dödsdag och prickade rätt (!). Han gjorde observationen att han behövde sova 15 min extra varje natt. Genom att göra antagandet att han skulle dö när han sov 24 h kunde han då beräkna när det skulle ske, den 27 november 1754. Vilket också blev hans dödsdag.

Om Abraham de Moivre på Wikipedia

 

/Charley Gustavsson, Stockholmsansvarig på Mattecentrum

Hej från Madrid!

 
Jag har varit i Madrid på Social Responsability Forum, en konferens om framtides utbildning, och hållit föredrag om hur vi på Mattecentrum arbetar i Sverige. Det händer så mycket spännande på den här fronten i Europa och det är roligt att kunna att inspirera andra med det vi gör!
 
/Hannah
 

Johan Went är utsedd till Årets Entreprenör 2013

Igår delades utmärkelsen "Årets Entreprenör" ut i Jönköping. 2013 års entreprenör blev Johan Wendt från Mattecentrum. Motiveringen lyder:
 
"En hög nivå på matematikkunsker är viktigt för Sveriges framtida innovationskraft. Johan Wendt har med beundransvärd kreativitet hittat en möjlighet att förbättra många tusentals elevers kunskap i matematik genom att erbjuda kostnadsfria räknestugor i många städer samt gratis stödmedel på internet. Hans förmåga att involvera många frivilliga personer i hela landet att medverka i att förverkliga det ideella syftet vittnar om en enorm entrerenöriell drivkraft. Johan Wendt har lyckats med att skapa en välorganiserad och finansiellt stabil verksamhet som tar sig an ett samhällsproblem på ett sätt som kan gynna många personer, oberoende bakgrund och finansiell situation."
 
Utmärkelsen Årets Entreprenör delas ut av Stiftelsen Bolleks Kunskapsfond.
 
Jönköpingsposten har skrivit om ceremonin

ABB vinner innovationspris och donerar prissumman till Mattecentrum!

ABB fick igår kväll motta det Svenska Innovationspriset 2013 från Veckans Affärer och ÅF för ”ett unikt och efterlängtat genombrott på energiområdet som bidrar till en mer hållbar värld”.

I nomineringen för ABB står det: ”Den kallas för lösningen på ett hundraårigt pussel. Med detta jättesprång i utvecklingen av strömöverföring kan bolaget bidra till såväl samhällsnytta, inte minst i Västerås och Ludvika där tekniken är utvecklad, som övergången till förnyelsebara energikällor och en mer hållbar värld. Genombrottet med den ultrasnabba brytaren för högspänd likström, en så kallad ’hybrid hvdc breaker’, ger inte bara bolaget en stark position inom det växande segmentet för havsbaserad vindkraft utan försvarar dess position som global ledare på kraftområdet samtidigt som den visar på en enastående förmåga att få fram banbrytande innovationer."

Priset delades ut i går kväll på Grand Hôtel i Stockholm. Prissumman på 100 000 kronor har ABB beslutat att donera till oss på Mattecentrum!

– Vi tycker att Mattecentrum gör ett bra och viktigt jobb med att stimulera intresset och öka kunskapen inom matte för unga människor. Med bidraget vill vi ge ytterligare möjligheter för Mattecentrum att utvecklas och få med ännu fler på mattetåget", säger Suzanne Lagerholm, Kommunikationsdirektör ABB.

ABB och Mattecentrum har samarbetat under flera år, och sedan november 2012 är ABB en av Mattecentrums fyra huvudsponsorer.

Vi på Mattecentrum är otroligt glada och stolta över detta!

"Vinnare av Svenska Innovationspriset och Innovationspriset Student 2013" ur Veckans Affärer

Läs mer om svenska Innovationspriset

”Lösningen på ett hundraårigt teknikpussel” ur Veckans Affärer

Julgåva!

Nu närmar sig julen med stormsteg och det är stor tid att börja tänka på julklapparna!
 
Varför inte se till att skänka en gåva, som privatperson eller företag till oss på Mattecentrum? Så att vi kan göra ännu mer nytta, hjälpa ännu fler och höja kunskaperna ännu mer i Sverige!
 
Läs mer här! eller maila min eminenta ulrika@mattecentrum.se för mer information!
 
 

Hälsning från Malmö!

 
Jag är på Doers Event, en trevlig tillställning som anordnats av Rapidus i Malmö, och har pratat socialt entreprenörskap tillsammans med Soledad Piñero Misa från Retoy pch Sara Damber från Reach for Change
 
Mycket inspirerande och roligt att få vara här!
 
Läs mer om dagen här.
 
/Hannah

Visby!

I förra veckan startade upp i vårt senaste tillskott - Östersund. En succé med 33 elever och glada volontärer :)
 
Nu är vi sugna på att starta upp i almedalens förtrollade stad, Visby, och se till att vara etablerade äver på öjn!
 
Känner du någon som kan vara intresserad av att vara med som volontär? Hör av dig till jakob@mattecentrum.se så berättar han mer!
 
 

Månadsgivare

Du vet väl att du som privatperson kan vara med och stödja vår verksamhet och se till att vi kan hjälpa ännu fler - genom att bli månadsgivare?
 
Just nu har vi en extra bra möjlighet om du går i tankarna om att stödja! Med valfritt månadsbelopp kan du bli månadsgivare innan årskiftet och få vår grundares, Johan Wendt, bok "den dummaste jävla idén jag någonsin hört" som handlar om Mattecentrum och socialt entreprenörsskap, som en fin gåva.
 
Läs mer om att bli månadsgivare HÄR!
 
Eller skicka ett mail till ulrika@mattecentrum.se så berättar hon mer!
 
 
 

Östersund

Imorgon smäller det, imorgon startar vi upp i vår 24:e stad - nämligen Östersund!
 
Du hittar oss på Wargentinaskolan varje tisdag mellan klockan 17-19 (All info HÄR!)
 
Se till att besöka oss då, extra laddade volontärer där under kvällen!

Det vackra med att vara volontär

Igår fann vi denna text som en volontär hos oss hade skrivit på sin blogg: http://joeeeee.spotlife.se/
 
 
Deta är verkligen detta som gör Mattecentrum till vad det är idag. Engagerade och fantastiska volontärer som varje dag får träffa dessa elever, hjälpa dem att fylla i kunskapsluckor, finna intresse i matematiken och samtidigt få denna enorma kärlek tillbaka!
 
Är det inte helt magiskt?

Bli vår första kollega i Göteborg!

Nu är det dags för oss på Mattecentrum att växa - ÄNNU MER! Därför söker vi nu kollega i Göteborg, denna fantastiska stad där vi vill göra ännu mer och hjälpa ännu fler.
 
SÖK!
 

Mattecentrum söker verksamhetsutvecklare i Göteborg

Mattecentrum finns i 23 svenska städer och driver varje vecka sammanlagt 61 räknestugor. I Göteborg har vi fem räknestugor i veckan. Nu vill vi skala upp vår verksamhet i Göteborg och starta upp ett kontor i staden. Därför söker vi nu en verksamhetsutvecklare.

Du kommer att vara lokaliserad i Göteborg men kontakten med stockholmskontoret blir tät. Tillsammans med verksamhetsanvarige och de andra verksamhetsutvecklarna bildar ni ett team som arbetar med att utveckla och administrera verksamheten.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter:

• Administrera Mattecentrums räknestugor i Göteborg
• Ansvarig för volontärer och volontärintervjuer
• Ansvarig för expansion i Göteborg
• Arrangera konvent inför nationella proven i Göteborg
• Marknadsföring på skolor
• Representation på mässor

Vi tror att du har pluggat till ingenjör, ekonom, personal-, stats- eller samhällsvetare och att du nu söker en spännande tjänst. För rätt person finns det stora möjligheter att växa i rollen och inom organisationen.

Du som söker denna tjänst passar in ungefär på denna beskrivning:

• Tycker om att träffa människor i olika sammanhang
• Har lätt att prata inför och med människor
• Gillar nytänkande och utmaningar
• Gillar att ta ansvar
• Har inga problem med att jobba individuellt eller i grupp
• Är prestigelös
• Står för Mattecentrums värderingar

Ideellt engagemang i föreningslivet och goda mattekunskaper är meriterande.

Tjänsten är en allmän visstidsanställning till och med 31 december 2014. För rätt person finns goda chanser till förlängning.

Tjänsten utgår från Göteborg.

Skicka din ansökan och ditt CV till Rasmus Ornstein Fredlund på rasmus@mattecentrum.se senast den 22/11.

Vid frågor om tjänsten, ring Rasmus Ornstein Fredlund på 072-587 44 62.

Demokratiska värderingar och jämställdhet mellan könen räcker inte för exporten

"Democratic values and gender-equality permeate the curriculum. Those are important, to be sure, but they are of little solace to exporters in need of engineers."
 
Så avslutar the Economist sin artikel om svensk skola. Utgångspunkten för diskussionen i artikeln är PISA-testet vars resultat snart blir offentliga. I princip alla möjliga orsaker till varför resultaten sjunker gås igenom, allt från invandring till låga lärarlöner. Vi på Mattecentrum har inget att tillägga, utan får tyvärr hålla med om att hur viktigt demokratiska värderingar och jämställdhet mellan könen än är (vi anser naturligtvis också att detta är väldigt viktigt) så får vi inte försumma våra företags möjligheter att rekrytera ingenjörer.

/Johan Wendt, grundare och ordförande av Mattecentrum

I helgen var det fest på Mcdonalds!

I lördags var det fest på 30 Mcdonalds restauranger över hela Sverige. På plats fanns vi från Mattecentrum för att inspirera och peppa barnen med ett lyxpyssel som vi tagit fram tillsammans med läsrörelsen! 
 
En härlig dag, men glada barn och glada volontärer från Mattecentrum. 
 
Tack till Mcdonalds för roligt och viktigt sammarbete! 
 
 
Glada barn och volontärer på plats i Skövde!