Någonting stinker i den svenska skolan!

Detta inlägg är inte menat som ett politiskt påhopp på någon politisk falang, jag anser att problemet sitter betydligt djupare än så.
 
JB Education, mer känt som bolaget bakom John Bauergymnasiet gick som många känner till i konkurs innan sommaren. Företagets skulder hamnade på över en miljard kronor och ägarna, bankerna och staten står som ekonomiska förlorare men de verkliga förlorarna på denna affären är de ungdomar vars skolor inte köptes upp av andra koncerner eller som drivs vidare av andra aktörer. De flesta ungdomar kommer att få fortsatt undervisning till hösten men för de som inte får det är det katastrof. 
 
Tryck på bilden för att länkas till artikeln.
 
Det finns såklart inga politiker som tycker att detta är bra. Utbildningsminister Jan Björklund kommer att lägga ett förslag som innebär att man måste ha ett långsiktigt perspektiv på sitt ägande. Ett annat förslag från ministern är att eleverna ska garanteras att få avsluta sin utbildning genom att friskolorna får betala någon form av försäkring som kan användas vid en konkurs.
 
 
Problem solved? Nej jag tycker inte det - skandalerna i skolan har avlöst varandra och det handlar bara inte om ägarskapet. Det är verkligen något som stinker i den svenska skolan och det löser man inte genom att garantera ett långsiktigt ägande.
 
Aniaragymnasiet, friskola i Göteborg glömde att undervisa sina elever i religion trots att flera av eleverna hade påtalat detta till lärarna. Som svar fick de att "det inte behövdes" av skolan. Hur kan man glömma ett ämne och till på köpet ett kärnämne? Detta har varken med långsiktigt ägande att göra eller vinstkrav. Det handlar om personer som antingen inte bryr sig eller som inte är kompetenta nog att göra sitt jobb. Som skolinspektionen sa "Det här ska inte kunna hända". Rektorn Christel Berver var otroligt tragikomisk när hon sa att det var "först när man lusläste som man förstod att de behövde undervisa i religion". Att läsa ordentligt är väl något de förväntar sig av sina elever? Borde inte skolledningen alltid läsa ordentligt, framförallt när det gäller vilka ämnen de ska undervisa i?


 
Så här grova fel tror man måste vara undantag i den svenska skolan? Så här kan det väl inte få gå till utan att huvuden rullar (inte bokstavligt talat såklart)?  Aniaragymnasiet är dessvärre inte ett undantag för idiotin i svenska skolan. I Gripsholmsskolan i Mariefred får en hel klass gå om ett år eftersom skolan råkade ut för "ett missförstånd" ett missförstånd som kostade 22 barn ett år av undervisning. Skolinspektionen.
 
 
Det är något som inte fungerar i den svenska skolan, den tas inte på allvar, rektorer och skolledning kommer undan med för mycket. Detta hade aldrig accepterats på andra arbetsplatser. Andra människor än barn hade aldrig fått stå ut med sådant här, att inte få sina förbannade demokratiska rättigheter uppfyllda. Det finns ett genomgående feltänk i skolan, det är svårt att sätta fingret på men när man börjar närma sig så stinker det verkligen.


Jag ska avsluta med det exempel som jag faktiskt tycker är värst då det inte handlar om slarv eller glömska utan om ett fundamentalt feltänk - människor med så felvridna idéer borde inte få vara nära skolan. I Augustenborgsskolan i Malmö får inte barnen ta med sig matteböckerna hem för det skulle, som rektor Annelie van Lunteren förklarar, "bli orättvistdå alla barn inte har samma möjlighet att få hjälp hemifrån av exempelvis sina föräldrar". Lösningen är att inga barn ska få lära sig någon matte ur matteböckerna efter att skoldagen har tagit slut. Alla ska ha det lika dåligt.

 
Hur rensar vi ut stanken ur den svenska skolan? Jag tror att lärarfacken delvis har ett svar på problemet - lönerna i skolan är för låga. Inte för att personerna som har nämnts i denna artikel på något vis förtjänar högre löner utan snarare att det skulle kunna locka mer kompetenta personer att söka sig till skolvärlden. Vidare måste vi även ta barnens lidande på allvar - om 22 barn missar vardera ett år av undervisning så ska väl inte ansvariga få sitta kvar nästa dag vid sitt skrivbord? En rektor som inte lusläser skolplanen borde väl inte få jobba vidare? Dags att kräva ansvar i skolvärlden och då inte bara av barnen.
 
/en förbannad Johan Wendt, grundare och ordförande Mattecentrum.

Kommentarer :

#1: Björn Projektledare Terlegård

Hej!
Jag tycker du har helt rätt. Skolan har degraderats till en lekplats för kapitalister och oseriösa aktörer (företag såväl som lärare). Vi behöver duktiga pedagoger och en nationellt samlad skola som VILL att barn ska lära sig för livet.

skriven
#2: Viveca Alfelt

Håller med om det du skriver, skolan har blivit ett stort fiasko. Allt för lite tid ägnas åt undervisning p g a att lärarna ska agera kuratorer, sitta i EVKer och dokumentera, dokumentera i det oändliga. Låt lärarna vara lärare, undervisa från katedern, återställ lugn och ro i klassrummen och håll politikerna borta från skolan. Stoppa en strumpa i munnen på utbildningsministern så man slipper höra honom uttala sej om skolan. Långsiktigt ägande? Skulle inte det kravet ha ställts redan från början? Jag menar att prata om det när skolor har gått i konkurs, det känns väl ändå som att han är lite sent ute.

skriven
#3: Per

Jag tror helt enkelt inte på idén med att vinstdrivande företag ska få göra profit på medborgeliga och grundläggande samhällsfunktioner. Deras första och mest grundläggande uppgift är att på bästa sätt förvalta sina ägares ekonomiska intressen och inte bästa möjliga vård,utbildning etc. - tyvärr...

skriven
#4: Eva Andersson

Blir bara så förbannad. Jag är 60+ och mötte den berömda väggen för 11 år sedan. Har varit tillbaka i skolvärlden (bara det att det skulle vara en egen värld - absurt) dels som administratör där jag fick lyssna till allt förakt om de där lata lärarna ... dels inom särskolan - där det dessvärre också börjar bli mer ekonomi än elevens bästa för ögonen. Att jobba med låg o mellanstadie elever är det roligaste jobb som finns. Att se små människor växa i sitt lärande o fr f a i sin självkänsla och att bygga synergier där barnen lär sig känslan av att växa tillsammans när man lär av varandra och delar kunskaper och utvecklar sina empatiska förmågor är helt fantastiskt. Men, som det ser ut idag, helt omöjligt. Datorn och ett halv - heltaskigt dokumentationsprogram som blandar och ger hej vilt och där du som lärare får veta att "det är du som gjort fel" har företräde framför allt annat - undantaget kanske viktiga möten, som, inte ovanligtsvis, råkar inträffa under lektionstid, då rektor har så mycket att göra...
Jag vet - det här låter bittert men faktiskt och dessvärre väldigt sant och sorgen över ett förlorat yrke, som jag brann för, är jag längesen klar med...
Så här vid 60+ väljer jag att använda mina datorkunskaper och startar eget i stället. Och kanske, men bara kanske, börjar jag blogga om den verklighet jag upplevde inom "skolvärlden" när kommunalisering och individuella löner gjorde sitt inträde och rektorerna gjorde allt för att överträffa varandra i sin sparnit....
Evaibro

skriven
#5: Eva Andersson

Hej!
Hittade en film om paradigmskiftet i skolan som jag tycker berättar en del om varför det ser ut som det gör...

skriven

Kommentera inlägget här :