Vi är lösningen!

Nu har det klarlagts att Mattecentrum är lösningen på sjunkande resultat i skolan, regeringen gjorde rätt som valde att satsa på oss.
 
Idag publicerade nämligen DN.se resultatet av en granskning över elevers skolresultat och det var inte en läsning som man varken blev glad eller överraskad av. Anslagen per elev har ökat från 55.400 kr per elev år 2000 till 87.500 kr per elev 2011. Det satsas alltså mer pengar per elev än någonsin och ändå så dalar resultaten - framförallt i matematik.
 
Det som framförallt påverkar elevernas skolresultat negativt är familjebakgrunden och den segregation som förekommer i Sverige. I bilden nedan ser ni hur mycket föräldrarnas utbildning spelar roll för elevernas prestationer i matematik:
Fråga: Men hur gör då de eleverna som inte har föräldrar med eftergymnasialutbildning?
 
Lösning: De kommer till oss. Vi på Mattecentrum är den där föräldern eller bästa kompisen som går in och läser läxorna med eleverna, vi pratar med dem om vikten av utbildning, vi är goda förebilder och vi finns där alltid för dem - bäst av allt är att det inte kostar några pengar så att alla har råd med det.

Vi kollade i höstas vart våra elever kommer ifrån och det var väldigt tydligt att barn med föräldrar som inte hade pluggat i Sverige var kraftigt överepresenterade, det näst vanligaste modersmålet (efter svenska) var somaliska:

Oavsett vart skon klämmer så är det viktigt att identifiera problemet, att acceptera det och att våga prata om det. Annars kommer vi aldrig att komma vidare.

Vi är glada över att problemet nu är identifierat och att vi är den uppenbara lösningen på detta tråkiga problem.
 
/Johan grundare av Mattecentrum

Kommentarer :

#1: Yngve Ekelin

Det betyder att vi skulle få *ännu* mer utväxling av vår insatser om vi dessutom kunde hjälpa barnens vårdnadshavare att börja stödja sina barn i skolarbetet.

Citat från komvuxelev på en räknestuga: "Å vad bra att ni på Mattecentrum finns. När jag började i trean på grundskolan kunde inte längre mina föräldrar hjälpa mig med matten hemma. Jag har aldrig haft en ärlig chans att lära mig matte."

skriven

Kommentera inlägget här :