Tack för matten, Abraham de Moivre!

 
Abraham de Moivre (1667-1754) var en fransk matematiker som är mest känd för sitt arbete med komplexa tal samt sannolikhetslära. Inom komplexanalysen tog han fram följande samband: (cosx+isinx)^n=cos(nx)+isin(nx) som på ett snyggt sätt binder samman de komplexa talen med trigonometrin. Sambandet används för att kunna beräkna olika potenser av komplexa tal samt kunna finna rötter till komplexa ekvationer av typen z^n=1 där z är ett komplext tal.

Utöver sitt arbete med komplexa tal arbetade de Moivre med sannolikhetslära och publicerade en artikel om normalfördelningen av dödligheten över olika åldrar. Ett arbete som nu ligger till grund för hur försäkringsbolagen ställer upp villkor för livförsäkringar.

En fascinerande och skrämmande anekdot rörande de Moivre är det faktum att han räknade ut sin egen dödsdag och prickade rätt (!). Han gjorde observationen att han behövde sova 15 min extra varje natt. Genom att göra antagandet att han skulle dö när han sov 24 h kunde han då beräkna när det skulle ske, den 27 november 1754. Vilket också blev hans dödsdag.

Om Abraham de Moivre på Wikipedia

 

/Charley Gustavsson, Stockholmsansvarig på Mattecentrum

Kommentarer :

#1: Iman

Hoppas att ni kommer att skriva om de kända muslimska matematiker med. Tack på förhand!

Svar: Hej Iman! Klart det skall bli lite kända matematiker från olika delar av världen samt olika trosuppfattningar. Det är ju folkbildning vi håller på med :) /Hannah
Mattecentrum

skriven

Kommentera inlägget här :