Mattecentrum flyttar in på McDonald's!

Johan Wendt och Petra Dahlman, McDonald's. Foto: Stefan Nilsson.
 
På lördag flyttar Mattecentrum in på McDonald’s Familjefest! På alla restauranger finns ett mattepysselhäfte som vi har utformat och på 30 utvalda restauranger finns även våra volontärer på plats mellan kl. 12.00 och 14.30. Ta med alla barn du känner och kom!
 
Bok Happy Meal

I år finns boken Kul med matte – Leka, beskriva, mäta och räkna av Kristin Dahl och Mati Lepp med i årets Bok Happy Meal. Bok Happy meal är ett samarbete mellan McDonald's och Läsrörelsen som nu är inne på sitt tolfte år i vilket 1,1 miljoner barn- och bilderböcker av högsta kvalitet sprids till barnfamiljer.

Kul med matte är skriven och illustrerad av Kristin Dahl och Mati Lepp. Det är en inspirerande och lustfylld lekbok för barn från cirka 5 år. Genom lekar och upptäktsfärder kan barn utveckla sitt sinne för matematik. Matematik är framför allt ett sätt att tänka och att lära sig att se mönster. Läs mer om boken här

 
Här finns Mattecentrums volontärer på lördag
 
Gävle, Valbo
Göteborg, Frölunda McDrive
Göteborg, Kållered
Halmstad, City
Jönköping, A6 McDrive
Karlskrona, Vedeby
Karlstad, Wåxnäs
Kungens Kurva
Lidköping
Linköping, Tornby
Lund, Norra Fäladen
Löddeköpinge
Nacka, Vikdalsvägen 43
Skövde, Norrmalm
Skövde, City
Stockholm, Hamngatan
Stockholm, Hornsgatan
Stockholm, Kungsgatan 50
Sundbyberg, Rissne
Sundsvall, Birsta McDrive
Södertälje, Moraberg
Tyresö
Täby, Hägernäs
Umeå, Ersboda
Väla Centrum
Vällingby Centrum
Ystad
Åkersberga
Örebro, Västhaga
Östersund, Lillängen
 
Läs mer på macdonalds.se 

Senaste veckan... har varit galen.

Först ut den roliga nyheten att vi på lördag flyttar in på McDonald’s Familjefest! På alla restauranger finns ett mattepysselhäfte som vi har utformat och på 30 utvalda restauranger finns våra volontärer på plats mellan kl. 12.00 och 14.30. Ta med alla barn du känner och kom!

Foto: Stefan Nilsson
Johan har precis fått se ett första prov-ex av sin nya bok.
 
 
I tisdags föreläste Johan hos Ledarinstitutet och i måndags blev han intervjuad på scen på Wallmans salonger hos privata investerares klubb. Kvinnan i grönt är Margot Wallström, andra spännande typer i publiken var tex Jan Scherman som bad om Johans kort.
 
 
/Johan Wendt grundare och ordförande för Mattecentrum
 
 
 


Spelkväll på Lava med Mattecentrum

Välkommen till spelkväll på Lava med Mattecentrum, Sverok och Dragon´s Lair-föreningen!

Mattecentrum, Sverok Stockholm och spelföreningen Dragon´s Lair drar igång spellovet med en kväll på Lava. Vi ska testa roliga bräd- och kortspel, filosofera kring matematik och hur matte kan ge en djupare förståelse för spel. Det blir också inspirationsworkshops som berör kopplingar mellan spel och matematik.

Kom förbi och umgås med oss!

Måndagen den 28/10 kl 14.00 - 19.00
Lava, Kulturhuset Sergelstorg.
Gratis!
 

Julgåva!

Jul, visst känns det sjukt? Men börjar handeln julpynta så börjar vi också tänka på julklappar - till Mattecentrum såklart!
 
Vill ditt företag vara med och påverka, ta samhällsansvar och stötta barns ökade kunskaper och inte minst intresse i matematik? Då är det självklart att ni ska skänka er julgåva till oss samtidigt som ni blir stödföretag!
 
Läs mer om vad detta innebär HÄR!
 
Eller kontakta min eminenta insamlingsanvarig Ulrika HÄR! så berättar hon allting för er.
 
Önskar er inte riktigt en God Jul ännu, men en skön vecka!
/Hannah
 
 

Johan Wendt 2:a plats i Europeiska investmentbankens tävling om Europas främsta sociala innovation.

Vi kunde inte vara stoltare!
 
 

Ashoka, Obama och Budapest

Denna veckan kommer jag inte vara på kontoret över huvudtaget - parkbänkar, lånade kontor, lobbys och hotellrum blir mina tillfälliga arbetsplatser. Under måndagen och tisdagen var jag på Ashokas fellowdagar och fick chansen att bland annat arbeta tillsammans med Henry Di Sio som var COO (kampanjchef) för Obamas framgångsrika 2008 kampanj. Han har ett direktnummer till presidenten men ville inte dela med sig av det ;)
Henry Di Sio
 
Under onsdag till fredag är jag på en konferens i Budapest som handlar om sociala innovationer i Europa och kontinentens främsta sociala entreprenör ska koras. Ganska coolt att vara en av 16 i finalen måste jag säga! Tävlingen annordnas av Europeiska investment banken:
 
 
 
/Johan Wendt, grundare och ordförande för Mattecentrum

Nya matteboken.se

Har ni inte sett det ännu så måste ni surfa in på nya Matteboken.se!
 
Sidan har fått ett helt nytt utseende som är enklare att navigera sig i, fylligare material, nya videolektioner samt en ball RÄKNEFUNKTION!
 
Enjoy!
 
 

Felaktigheter i Svenskan ang läxhjälp

Läxhjälp jämnar inte ut skillnader mellan elevers olika förutsättningar. Ändå vill politikerna satsa på läxhjälp. Detta enligt en analys av norsk obligatorisk läxhjälp som Svenska Dagbladet har skrivit om. Den norska satsningen sträcker sig dock endast till barn upp till tioårsåldern. Det är en tankevurpa att dra all ”läxhjälp” över en och samma kam och jag tänkte förklara varför.

Om vi börjar med att kika på vad den frivilliga läxhjälpen faktiskt är så är begreppet i sig väldigt missvisande. Jag har grundat Sveriges antagligen största läxhjälpsorganisation och få har nog gett så mycket läxhjälp som mig. Ändå har jag nästan aldrig hjälpt någon med just läxorna. 99% eller fler av de unga som söker sig till Mattecentrum vill inte ha hjälp med sina läxor, de vill bara att någon ska förklara för dem vad som sades på dagens mattelektion för de hängde inte med eller så vill de få hjälp med att repetera hela boken. Eller så vill de – även om det är ovanligt – få hjälp med att plugga in matten från tekniska högskolan trots att de bara går i nian. De har helt enkelt tusen anledningar till att de behöver ”läxhjälp”, men hjälp med läxor som de har fått av sin lärare är ovanligt.

Enligt SvD:s artikel visar en undersökning från Norge att läxhjälp för barn upp till tio år inte är kompensatorisk, det vill säga att den inte jämnar ut skillnader mellan elevers olika förutsättningar. Längre ner i artikeln svarar dock två femtonåringar att det visst är bra att de får hjälp eftersom föräldrarna inte kan hjälpa dem där hemma. Det händer något med matematiken i skolan mellan det att man är tio och femton år - den blir snabbt mycket tuffare. Två plus tre äpplen fixar de flesta föräldrar att förklara men när vi kommer upp på de sista kurserna av matematik i grundskolan så kan inte de flesta föräldrarna hjälpa till. Enligt TIMSS 2011 ser man ett motivationstapp i matematik mellan årskurs fyra och årskurs åtta:

"Det sker också en märkbar förändring av elevers attityder till matematik och naturkunskap mellan årskurs fyra och årskurs åtta. Jämfört med elever i årskurs åtta är årskurs fyra-eleverna mycket mer positiva till att lära sig matematik och NO-ämnen och de har bättre självförtroende i dessa områden."

De flesta av våra ca 400 volontärer i Mattecentrum är inte pedagoger. Några är det, men de allra flesta är civilingenjörer, naturvetare eller matematiker. De är jäkligt duktiga på matte och brinner för att ideellt få dela med sig av sin kunskap. De har inte svårt att förklara matten för några elever, då hade eleverna såklart slutat att plugga med oss. Volontärerna har faktiskt också ett ess i rockärmen: de kan berätta vad man ska ha matten till utanför skolans fyra väggar. Många barn och unga i Sverige får aldrig höra talas om det annars. Vi utger oss aldrig för att vara lärare eller för att undervisa. Vi ger det som traditionellt kallas för läxhjälp men som i praktiken innebär att man är en bästa kompis, ett storasyskon eller kanske en bonusförälder som alltid finns till hands. För oss är det viktigast att motivera unga människor och att skapa ett intresse för matematik.

Det stämmer heller inte riktigt att läxhjälpen inte når de barn och unga som i mest behöver det. Kollar vi på statistik från våra unga i Storstockholm så har hälften en eller två föräldrar som är födda utomlands.  32% av dessa pratar Somaliska med sina föräldrar. Statistiskt har barn med en eller två föräldrar som har fötts i utlandet svårast för sig i matematik och NO-ämnen (se TIMMS 2011, sid 80). Fördelningen av barnen i Mattecentrums räknestugor är 49,2% med utländsk bakgrund mot 47,7% med helsvensk bakgrund.

Så alla partier som förespråkar läxhjälp och vill stötta organisationer som oss - fortsätt att göra det. Det hjälper. Fråga de 160.000 barn och unga som pluggar matte med oss dels via våra öppna räknestugor eller via vår läxhjälp på www.matteboken.se – helt gratis. 


/Johan Wendt, grundare och ordförande Mattecentrum

Matematikcenter

Förra veckan hade vi vår kära systerförening på besök. Kathrine från Matematikcenter.
Matematikcenter är en helt egen förening som drivs med danska medel men som vi samverkar med otroligt mycket.
 
Kathrine som arbetar för föreningen i Danmark är mycket involverad i hur vi arbetat med uppbyggnaden av Mattecentrum i Sverige, så att de kan hämta inspiritation och arbeta efter liknande förutsättningar som vi.
 
Känner ni någon i Danmark så är det bara tipsa om www.matematikcenter.dk eller www.webmatematik.dk

Matematik är viktigaste ämnet i skolan!

Visst är det kontroversiellt att säga att matte är det viktigaste ämnet i skolan för ditt framtida liv? Att matte skulle vara viktigare än att läsa och skriva? Inte kan väl det stämma? Faktum är att det gör det, i alla fall i USA och med tanke på att vårt svenska utbildningssystem och levnadsmönster inte skiljer sig extremt mycket från deras så kan man rimligen anta att det även stämmer in hos oss.
 
Gallup har nämligen genomfört en undersökning bland över 2000 vuxna individer och ställt frågan: "Med alla ämnen du studerade i skolan i åtanke, vilket, om något, har varit mest värdefullt i ditt liv?"
 

 
 

Överlägsen etta: MATEMATIK.
 
Detta betyder såklart inte att läsa och skriva inte är extremt viktigt för alla. Det är det och inte bara för att det är nödvändigt för att klara av matten ;) utan det är fundamentalt för att kunna ta del av det demokratiska samhället och att leva som en självständig individ.
 
/Johan Wendt, grundare och ordförande Mattecentrum

Den dummaste jävla idén

Johan Wendt, grundare av Mattecentrum kommer vid årskiftet ut med en bok om socialt entreprenörskap. Den röda tråden genom hela boken är hans arbete med Mattecentrum. Läs om Johans, en av Sveriges absolut mest framgångsrika sociala entreprenörer, resa i boken "Den dummaste jävla idén". Du kan nu beställa boken (och få den innan den kommer ut i handeln). Beställ den via Bokus, Adlibris eller liknande.
 
 


När jag startade Mattecentrum 2008 hade jag aldrig hört talas om socialt entreprenörskap. Jag ville bara arbeta med något som jag mådde bra av och som gjorde mig lycklig. Om du när en dröm om att göra gott, erövra världen och skapa något eget, kommer denna bok vara din bästa vän framöver. Fostrad av samhället till avloppsingenjör lade jag min karriär åt sidan för att starta eget, och nu vill jag dela med mig av mina erfarenheter, mina kunskaper och även av mina missar. Den sociala entreprenören ser andras problem, identifierar orättvisor eller möjligheter att göra någon annans vardag bättre för att förbättra samhället genom att lösa något av dessa problem. I min bok inte bara berättar jag om resan som jag har gjort utan jag tipsar även om hur du hittar pengar till din idé, hur man arbetar med PR, om organisation och ledarskap, hur man tror på sig själv även när det är som svårast; till sist vilka stödmöjligheter som finns för dem som vill förändra världen. /Johan Wendt, grundare och ordförande på Mattecentrum